Besparingen in de Zorg

Jaar na jaar stijgt de zorgvraag sneller dan de beschikbare budgetten. Netto wil dit zeggen dat er steeds meer moet gedaan worden met (relatief) minder middelen.

Men zou zich de vraag kunnen stellen, is de rek er nog niet uit? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig als de vraag zelf doet vermoeden. In de industrie is het een vaak terugkerend thema omdat enkel zo prijzen kunnen zakken, waardoor marktposities verstevigen etc. Een autobouwer die zijn marktvraag jaarlijks ziet groeien met 6-8% zal zich in de handen wrijven en zijn uiterste best doen om de middelen die hij daarvoor inzet minder snel te laten groeien. In de praktijk is dat vaak ook haalbaar omdat een belangrijk deel van zijn kosten investeringsgoederen en ontwikkelingskosten betreft.

Maar wat in een sector waar 70% van de kosten arbeidskosten zijn? Kan je dan die groei realiseren met de beschikbare middelen? En wat indien het steeds moeilijker wordt om gekwalificeerde arbeid te vinden als gevolg van vergrijzing en andere factoren? Moet alle heil komen van investeringen in technologie en infrastructuur?

Wij bij EXIN geloven dat er nog ruimte is om beter te doen met de huidige beschikbare middelen. Over de afgelopen 12 jaar hebben de specialisten van EXIN tientallen zorginstellingen doorgelicht. In 100% van de gevallen identificeerden wij 2 belangrijke gebreken waardoor de beschikbare middelen onderbenut bleven: Ontbreken van deugdelijke managementinformatie systemen en zwak lager management. Het verbeterpotentieel dat hierdoor geïdentifcieerd werd bedroeg in vele gevallen meer dan 15%.

In de ontwikkeling van organisaties is dit een logische situatie. Dit is geen verwijt aan het adres van het lager management. Het is in tegendeel indrukwekkend wat er tot nog toe gerealiseerd is. Het is een oproep tot professionalisering van het lager management. Een oproep om te investeren in het lager management. Het zijn zij immers die dagelijks de kwaliteit garanderen en de kosten beheersen.

Contacteer ons om meer te weten over de hulp die EXIN kan bieden bij deze uitdaging en ontdek hoe een investering in het lager management zichzelf terugverdient.

(S. Michielsen)

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Reacties zijn gesloten.