Lean en Menslievende Zorg

Donderdag 28 april was er een boeiend debat georganiseerd door de stichting Presentie. Tijdens dit seminar werden 4 verschillende verbetermethodes voorgesteld en met elkaar vergeleken: Planetree, Lean, Fred Lee en Menslievende Zorg. Allen bekende benaderingen die elk hun waarde hebben.

Het boeiende van het debat was dan ook de vergelijking die Professor Baart maakte tussen de 4 methodes. Daaruit bleek dat Lean het best scoorde op “Bewezen resultaat”.

Elk van de methodes heeft een andere invalshoek en passen in verschillende strategieën. Je kan dan ook niet spreken van een “beste methode” (al deed iedere spreker dat wel een beetje voor zijn eigen methode).

EXIN’s Lean 4D is tot nog toe zinvol gebleken in elke organisatie want uiteindelijk zijn overal de middelen beperkt. In dat geval kan je die middelen ook best inzetten voor activiteiten die in de ogen van de patient, bewoner of bezoeker “waarde” toevoegen. Wat die “waarde” behoort te zijn wordt door elk individu ingevuld en daarbij zoekt elke organisatie zijn eigen identiteit met behulp van welke methode dan ook.

(S. Michielsen)

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Reacties zijn gesloten.