Lean 4D Verkoever en Dagcentrum

Lean 4D Verkoever en Dagcentrum

Werklast en beleving in balans

Voorspelde inzetbehoefte op basis van OK-programma

Werklastmeting

Een goede inschatting van de verwachte zorgzwaarte op een afdeling is niet compleet zonder een nauwkeurige werklastmeting. Alle patiëntgebonden én niet-patiëntgebonden activiteiten zijn per afdeling in kaart gebracht en gemeten qua frequentie en tijdsduur.

Zorgzwaarte

Vanwege de fluctuatie in het aantal patiënten gedurende de dag en week en hun individuele zorgzwaarte, varieert het aantal benodigde verpleegkundigen.

Inzetplanner

Samen met de leidinggevenden van elke afdeling is een Inzetplanner ontwikkeld: een tool die een dag van tevoren op basis van het geplande OK-programma en de werklastmeting berekent hoeveel zorg op welk moment van de dag geleverd moet worden.

“Hoe besparen hand-in-hand gaat met verlaging van werkdruk en hogere beschikbaarheid van personeel…”
 

Besparing

17% minder fte

Verzilverd door natuurlijk verloop en schrappen vacatureruimte

De medewerkers geven aan minder moe te zijn aan het einde van de dag, omdat ze ‘gewoon lekker hebben doorgewerkt’ en niet hebben hoeven rennen of uren op een stoel hebben hoeven wachten tot de dag voorbij was.

Quote –
OK-manager:

“Wat EXIN hier gedaan heeft zou overal in de zorg moeten gebeuren…”

Werkdrukbeheersing in de praktijk! De toenemende werkdruk in de zorg haalt steeds vaker de media. Met dit project hebben we bewezen dat slimmer en efficiënter werken bijdraagt aan werkbaar werk.