Jaarlijks symposium Aexis Medical

CSA EXINmc

Samenwerkende ziekenhuizen in CSA

Op 18 oktober spreekt Stephan Michielsen (managing partner EXINmc) op het jaarlijks symposium van Aexis Medical over samenwerking tussen ziekenhuizen op het domein van Centrale Sterilisatie (CSA): Wat zijn de voordelen op het gebied van efficiëntie en kwaliteit, welke zijn de valkuilen, hoe kan “pay-per-use” ingezet worden én hoe professionaliseer je het capaciteitsmanagement in tijden van personeelsschaarste.

Inschrijven: Symposium | Aexis Medical (aexis-medical.com)

EXIN heeft een uitgebreide ervaring in de optimalisatie van CSA-processen in Vlaanderen en Nederland. Capaciteitsmanagement en productiviteitsverbetering staan daarbij vaak centraal. Onze lean 4D-aanpak (Lean 4D in de Zorg België en Nederland – EXINmc) blijkt daarbij erg succesvol. De opdrachten die we hebben uitgevoerd bij kleine sterilisatieafdelingen die werken voor het eigen ziekenhuis én opdrachten bij sterilisatiecentra die meerdere ziekenhuizen bedienen hebben ons boeiende inzichten gegeven in de prestatieverschillen tussen beide modellen.

De CSA krijgt vaak weinig managementaandacht, terwijl de prestaties van deze afdeling vaak erg bepalend zijn voor het succes van de OK’s. De balans tussen de CSA-capaciteit, zowel in apparatuur als bemensing, de voorraad en kwaliteit van de instrumenten, de logistieke keten én de OK vormt de basis voor een succesvolle samenwerking. Software krijgt daar een steeds prominentere plaats.

Samenwerking tussen ziekenhuizen kan de prestaties op het gebied van service, kwaliteit én efficiëntie verbeteren, maar kent een aantal succesfactoren. Op termijn zijn concepten als pay-per-use (cfr. deeleconomie), full-service-contracten, standaardisatie,… de moeite van het bestuderen waard.

Meer weten? Neem contact op en we maken graag (digitaal)tijd voor een nadere kennismaking: stephan.michielsen@exinmc.eu